صفحه افغانستان
مهمترین خبرها
دادگاهی در کنیا با استرداد معاون مجلس نمایندگان سابق افغانستان به آمریکا موافقت کرد
یک دادگاه در نایروبی، پایتخت کنیا با درخواست آمریکا برای استرداد ظاهر قدیر، معاون مجلس نمایندگان سابق افغانستان موافقت کرده است. اتهامهای آقای قدیر قاچاق اسلحه و مواد مخدر به آمریکاست؛ اتهامهایی که او آنرا دارای انگیزههای سیاسی میداند.
ژنرال ارشد نیروهای ویژه، بر روند جلوگیری از ورود افغانهای شاهد «جنایات جنگی» به بریتانیا نظارت داشت
برنامه پانورامای بیبیسی فاش کرده است که نظارت بر روند رد شدن صدها درخواست اسکان کماندوهای افغان در بریتانیا، بر عهده یک ژنرال ارشد بوده که قبلا از گزارش کردن شواهد جنایات جنگی ادعایی علیه نیروهای ویژه اسایاس بریتانیا در افغانستان خودداری کرده بود. این کماندوهای افغان در کنار نیروهای ویژه بریتانیا در افغانستان خدمت کرده بودند. ژنرال سِر گوین جنکینز بر روندی نظارت داشت که طی آن، نیروهای ویژه افغان از اسکان در بریتانیا باز داشته شدند.
اعضای سابق نیروهای ویژه بریتانیا سکوت خود را درباره «جنایات جنگی» همرزمانشان شکستند
اعضای پیشین نیروهای ویژه بریتانیا پس از سالها سکوت خود را شکستند و در گفتوگو با برنامه پانورامای بیبیسی، روایتهایی عینی از جنایات جنگی ادعایی همرزمانشان در عراق و افغانستان ارائه کردند. این سربازان سابق برای اولین بار روایت خود را علنی کردند و گفتند که شاهد بودهاند اعضای اسآیاس (سرویس ویژه هوایی بریتانیا) افراد غیرمسلح را در خواب به قتل رساندهاند و بازداشتیهای دستبسته، از جمله کودکان را اعدام کردهاند.
محاکمه ظاهر قدیر، مقام پیشین افغان در کنیا؛ وکیلش میگوید: مخالف استرداد او به آمریکا است
دومین دادگاه ظاهر قدیر، معاون مجلس نمایندگان سابق افغانستان امروز در نایروبی، پایتخت کنیا برگزار شد. او سه هفته پیش وقتی میخواست در هتل سفاری پارک در شهر نایروبی، پایتخت کنیا اتاق برای خود رزرو کند، بازداشت شد.
از کودک همسری در افغانستان تا قهرمانی در نروژ؛ رویا کریمی: «مردم تنها ظاهر و بیکینی من را میبینند»
رویا کریمی، زن افغان که زمانی کودکهمسر بود، امروز یکی از چهرههای موفق بدنسازی در نروژ است. داستان زندگی او، تصویری از مبارزه با سنتهای محدودکننده، بازسازی هویت فردی و الهامبخشی برای زنانی است که همچنان با قید و بندهای گسترده روبهرو هستند.
«من نباشم، کسی نیست که نوزاد را به دنیا بیاورد»
«چند روز پیش، پنج زن برای زایمان به این درمانگاه آمدند، من به یکی پس از دیگری کمک میکردم. یکی از تخت پایین میآمد و دیگری باید روی تخت بالا میشد. تنها کاری که میتوانستم این بود که سریعا دستهایم را بشویم و به نفر بعدی برسم.» «آن روز همش با خودم فکر میکردم که کاش قابله (ماما) دیگری هم اینجا میبود که کمکم میکرد.»
تنش هند و پاکستان؛ انتخاب دشوار طالبان
ارتش پاکستان میگوید طی سه روز اخیر ۷۱ شبهنظامی را کشتهاند که «از افغانستان» وارد این کشور شدند. در حالیکه تنش میان پاکستان و هند به احتمال «درگیری نظامی» رسیده است.
دیوارهای کابل؛ آینهای از پیامهای حکومت طالبان برای زنان
دیوارهای شهر کابل، پایتخت افغانستان، که روزگاری شعارهای عدالت و آزادی های مدنی بر آنها نقش بسته بود اکنون زبانی تازه یافتهاند، زبانی آمرانه که برای زنان حد و مرز تعیین میکند. با بازگشت طالبان به قدرت، زندگی میلیونها زن افغان بازنویسی شده است؛ داستانی از «اجبار و قوانین سختگیرانه پوشش.»
چهار دلیل عمده پاکستان برای اخراج افغانها
پاکستان از اول ماه آوریل سال جاری، مرحله دوم اخراج مهاجران افغان را آغاز کرده است. بنا به گزارشها از اول تا دوازدهم آوریل بیش از ۳۰ هزار مهاجر افغان بازگردانده شدهاند. در مرحله اول که در نوامبر سال ۲۰۲۳ آغاز شد، حدود ۸۰۰ هزار مهاجر افغان اجباری یا داوطلبانه به کشورشان بازگشتند.
اخراج گسترده افغانها و موج ناامیدی در مرز پاکستان
آمنه با صدایی آکنده از ناامیدی میگوید: «تا پسرهایم را پیدا نکنم، جایی نمیروم». او پایش را محکم بر خاک خشک و غبارآلود سوی افغانستانی مرز میکوبد و تمایلی ندارد حتی یک گام دیگر بهسوی کشوری بردارد که بیش از چهل سال پیش، در جریان تهاجم شوروی، از آن گریخته بود.
حکم دادگاه عالی روسیه؛ چطور طالبان از فهرست سازمانهای تروریستی روسیه خارج شد؟
دادگاه عالی روسیه روز ۱۷ آوریل ۲۰۲۵ ممنوعیت فعالیت گروه طالبان را که از سال ۲۰۰۳ به عنوان یک سازمان تروریستی معرفی شده بود، به حالت تعلیق در آورد. این اقدام در حالی صورت گرفته که هیچ کشوری تاکنون حکومت طالبان را که در اوت ۲۰۲۱ با خروج نیروهای تحت رهبری آمریکا قدرت را در افغانستان به دست گرفت، به رسمیت نشناخته است.
ترامپ «وضعیت حفاظت موقت» هزاران افغان را لغو میکند
وزارت امنیت داخلی ایالات متحده امریکا اعلام کرده است که هزاران شهروند افغانستان و کامرون، «وضعیت حفاظتی موقت» خود را که از دست خواهند داد. بر اساس این قانون دولت آمریکا نمیتوانست شهروندان این کشورها را اخراج کند.
تحلیل و گزارش
اوج محدودیتهای اعمال شده طالبان؛ تلویزیونهای افغانستان در مسیر خاموش شدن هستند
بنا به گفته منابعی در رسانههای داخلی افغانستان، حکومت طالبان در تازهترین دستورش به تلویزیونهای خصوصی، بار دیگر تهیه و پخش برنامههای سیاسی را ممنوع کرده است.
«دروغ اول آوریل فاطمه پیمان»؛ آیا حکومت طالبان قانون ترک تابعیت دارد؟
سهشنبه این هفته فاطمه پیمان، نماینده افغانتبار مشهور پارلمان آسترالیا ویدیویی از خود در داخل فرودگاه نشر کرد و گفت که راهی افغانستان است که شخصا با طالبان صحبت کند تا بتواند تابعیت افغانی خود را ترک کند. این اما «دروغ اول آوریل» بود. او همچنین نوشته بود: «طالبان فرآیندهای رسمی برای اعلام انصراف از تابعیت ندارند، و دیپارتمانهای قانونی برای انجام این کار را هم ندارند.» جدا از موضوع «دروغ اول آوریل» این نماینده پارلمان آسترالیا آیا واقعا حکومت طالبان فرایند رسمی برای ترک تابعیت و یا کسب آنرا ندارد؟
معدنکاوی در افغانستان، شغلی مرگبار با کمترین میزان ایمنی
در چند ماه گذشته شماری از کارگران معدن در ولایتهای شمالی و شمالشرقی افغانستان جان خود را از دست دادهاند. حکومت طالبان استخراج معدن را یکی از مهمترین منابع درآمد میبیند و به همین دلیل است که در کمتر از چهار سال گذشته قرارداد استخراج بیش از ۲۰۰ معدن بزرگ و کوچک را با شرکتهای داخلی و خارجی امضاء کرده است. افزایش فعالیتهای صنعت معدن در افغانستان، نبود ایمنی و فضای کار مناسب برای کارگران معدن را هم مطرح کرده است؛ بویژه اینکه در برخی موارد معادن غیراستاندارد استخراج میشوند.
دختران افغان که میخواستند وکیل و خبرنگار شوند، قالی میبافند
سه خواهر در خانهای اجارهای و محقر، همراه با والدین سالخورده و سه برادرشان زندگی میکردند. یکی از اتاقهای خانه به کارگاه قالیبافی تبدیل شده بود، محلی که در میان جنگ و محرومیت، سرپناهی برای امیدها و ناامیدیهایشان بود.
«روز خوب» خلیلزاد در کابل؛ تعامل آمریکا و طالبان تاکتیکی است یا استراتژیک؟
پنجشنبه این هفته (۲۹ اسفند/ حوت) یک سرباز حکومت طالبان در فرودگاه کابل در حالی که سلاح روسی دراگونوف بدون دوربین را روی شانهاش انداخته بود، در نزدیکترین فاصله با زلمی خلیلزاد، فرستاده ویژه پیشین آمریکا برای افغانستان و چند آمریکایی دیگر ایستاد و در حالیکه رفقایش لبخندی بر لب داشتند، عکس یادگاری گرفتند. این نخستینبار در حدود چهار سال گذشته است که فرستادههای حکومت آمریکا به افغاستان تحت حاکمیت طالبان رفتند و با رهایی یک شهروند آمریکایی که دو سال در بند طالبان بود، دست پر برگشتند.
استاد دانشگاه کمبریج که رقصهای ایران و افغانستان را اجرا میکند
ربکا میچل، مدرک دکترای دانشگاه کمبریج را دارد و در این دانشگاه، زبانشناسی و زبان فرانسوی تدریس میکند. او پنج کتاب تالیف کردهاست. اما میگوید رقصیدن زندگی دومش است. ربیکا به کلاسهای رقص باله، رقص سالن از آمریکای لاتین و رقص فلامینگو رفته و آموزش دیدهاست. اما اشتیاق بیشتری به رقصهای آسیایی دارد. خانم میچل به بیبیسی گفت:« من رقص افغانی را خیلی دوست دارم، و رقص سنتی ایران را.»
دختران افغان در مدرسههای دینی چه میآموزند؟
«من هشت ساله بودم که تحت عمل جراحی سوراخ قلب قرار گرفتم و دکتری که این عمل را انجام داد یک زن بود. همان بود که تصمیم گرفتم در آینده دکتر شوم.» آمنه که در زیر حجاب مشکی و گشاد و از پشت ماسک صورت، ضعیف و لاغر به نظر میرسید، خیلی آهسته و آرام حرف میزد. آمنه محمودی را در اواسط ماه ژانویه ۲۰۲۵ در یک زیر زمینی سرد و تاریک در یک محله پرازدحام شهر کابل ملاقات کردم.
ولسوالی «سنگین» در هلمند پس از ۲۰ سال جنگ جان میگیرد
در سفری نادر به ولسوالی سنگین در هلمند در جنوب افغانستان که محل شدیدترین نبردها بود، گزارشگر بیبیسی دریافته که روند عادی زندگی در حال بازگشت است.
«قانونشکنان»؛ اکران فیلمی الهامگرفته از تلاش دختران رباتساز افغان
فیلم داستانی «قانونشکنان» که براساس داستان تقلای دختران رباتساز افغان ساخته شده روز جمعه (هفتم مارس) در آمریکا و کانادا اکران شد و به نمایش درآمد. دختران رباتساز افغانستان که به نام «دختران رباتیک افغان» نیز شناخته میشوند، در سال ۲۰۱۷ میلادی با بردن جایزه ویژه در رقابتهای بینالمللی رباتسازی در آمریکا مورد توجه زیادی قرار گرفتند.
دختران دانشجوی افغان در عمان: با دریافت یک ایمیل رویاهایمان را نابود شده میبینیم
زمانی که زهره (نام مستعار)، یکی از دانشجویان افغان دختر در عمان از روزهای دشوار یادگیری زبان و دریافت پاسپورت و مسیری که از آن گذشت تا به عمان برسد، صحبت میکند، میگوید به آسانی اینجا نرسیده و اکنون در این کشور آخرین تلاش خود را میکند تا دوباره به افغانستان برنگردد. یک هفته پیش، آنها ایمیلی از برنامه «موقوفه بورسیه زنان» (WSE) دریافت کردند که در آن آمده بود: «دولت جدید ایالات متحده تصمیم گرفته است که بودجه این برنامه را قطع کند و تمامی بورسیهها به پایان خواهد رسید.»
ترامپ و پس گرفتن تجهیزات آمریکایی از طالبان؛ «نیم میلیون سلاح» مفقود، فروخته یا قاچاق شده است
در حالی که دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا، اصرار دارد تسلیحات آمریکایی باقیمانده در افغانستان را بازگرداند، منابع متعدد به بیبیسی تایید کردند که حدود «نیم میلیون اسلحه» جامانده آمریکا در افغانستان «مفقود، فروخته یا قاچاق» شده است. آمریکا طی دو دهه حضور در افغانستان بیش از ۱/۶ میلیون سلاحهای سبک و سنگین و تجهیزات نظامی به افغانستان کمک کرده بود که حدود ۷۰ درصد (بیش از یک میلیون) سلاح موجود پس از سقوط نظام پیشین بدست طالبان افتاد.
ارتش آزادیبخش بلوچ؛ دردسری که پاکستان از چشم همسایهها میبیند
حدود یک و نیم ماه پیش (۱۴ بهمن/دلو) عکس فردی که چاقویی در وسط سینهاش فرو شده بود، در فضای مجازی با این توضیح دست به دست شد: «مشتاق کوهی کشته شد.» محل قتل منطقه خوشحالخان در کابل بود و مقتول هم یکی از فرماندههان مطرح ارتش آزادیبخش بلوچ، گروه جداییطلب وابسته به بلوچهای پاکستان، بود. مشتاق کوهی حدود هزار کیلومتر دورتر از خانهاش، در کابل چه میکرد و قاتل و یا قاتلین او که بودند؟
رادیو بیبیسی افغانستان
بیبیسی برای افغانستان تازهترین و دقیقترین خبرهای افغانستان ، منطقه و جهان را با تحلیل های همه جانبه ارایه میکند.